בגיל מבוגר, אנשים רבים נדרשים להיעזר בשירותיה של חברות סיעוד, על מנת שיכולו לתפקד באופן מכובד, גם אם איבדו חלק מיכולות התפקוד העצמאיות שלהם. עם זאת, במקרים רבים ,אין כל צורך שהאדם ישלם מכספו עבור השירות אשר חברות סיעוד מספקות לו .בדיוק מסיבה זו, נקבעה במדינה גמלת הסיעוד. גמלת הסיעוד באה בעצם לאפשר למבוטחים בביטוח הלאומי, לקבל מהמדינה הטבות דרך כסף או דרך שירותים שונים, במידה והם במצב סיעודי בגיל מתקדם. ההטבות הללו כוללות לא רק מימון לשירותיהן של חברות הסיעוד, אלא גם מימון עבור מוצרים משלימים (למשל – חיתולים למבוגרים), ואף התקנה של מכשירים חיוניים עבור הקשיש הסיעודי, כמו למשל לחצן מצוקה בחדר השינה. חשוב כמובן לדעת, מהם התנאים שנקבעו ע"י המדינה לקבלת גמלת הסיעוד, וגם כיצד מגישים את הבקשה.
אז מהם התנאים?
- תושב בגיל פרישה – קודם כל, על האדם שמבקש את גמלת הסיעוד להיות תושב ישראל (שימו לב – אין האדם חייב להיות אזרח, אבל הוא כן צריך להיות במעמד של תושב קבע), וכן עליו להגיע לגיל הפרישה. גילאי הפרישה הן לגברים והן לנשים משתנים כל כמה שנים בחוק ומתעדכנים, וכדאי לעקוב אחרי העדכון האחרון.
- גר בקהילה – למה בדיוק הכוונה? החוק לקבלת גמלת סיעוד מגדיר שבעצם, האדם שרוצה למשל לקבל מימון עבור ההעסקה של חברת סיעוד, צריך להוכיח כי הוא גר במסגרת עצמאית. כלומר – האדם צריך לגור בביתו שלו, בבית של קרוב משפחה, או במסגרת עצמאית כגון מסגרות של דיור מוגן. כלומר – במידה והאדם מתגורר מלכתחילה במסגרת שמספקת לו טיפול סיעודי, הוא בהגדרה איננו זכאי לקבל את גמלת הסיעוד. הגמלה מיועדת אך ורק לאנשים אשר בעצם מתקיימים במסגרת עצמאית, וזו מכונה מסגרת הקהילה. שימו לב שקיים מצב בינתיים שבו האדם יכול להתגורר בבית אבות. פעם הטענה הייתה שעצם המגורים בבית אבות שוללים את גמלת הסיעוד. בשנים האחרונות חל מהפך בתפישה, וניתן להוכיח שאם האדם מתגורר באדף שאיננו סיעודי בבית האבות, או שהוא שהייתה במחלקה שתמכה בו סיעודית במידה חלקית ומועטה, עדיין אפשר להיות זכאים לקבלת גמלת סיעוד.
- קצבאות שאיננו מקבל – אדם איננו זכאי לקבל את גמלת הסיעוד, במידה והוא מקבל קצבאות אחרות מהרשימה להלן: קצבת שירותים מיוחדים שהיא קצבה אשר בעצם ניתנת לכל אדם מגיל 18 ומעלה שזקוק לסיוע סיעודי (ולכן הקצבה ממשיכה איתו גם לגיל מבוגר); קצבה לנפגעי תאונות עבודה שנקבעה להם דרגת נכות גבוהה – שכן קצבה זו אמורה גם לכסות את ההוצאות עבור הטיפול הסיעודי; גמלת טיפול אישי או גמלת השגחה אשר ניתנת מטעם משרד האוצר.
- נזקק לסיוע סיעודי – זה אחד הסעיפים המרכזיים והחשובים ביותר. על האדם שמבקש את גמלת הסיעוד או מי מטעמו להוכיח שהאדם לא מסוגל לבצע פעולות שונות באופן עצמאי, כולל הליכה, שכיבה, רחצה, ניקוי צרכים ושליטה בהם, אכילה, וכיו"ב. יש גם להוכיח שאם האדם לא יקבל סיוע סיעודי, הוא עלול הלוות סכנה לעצמו.
- מבחן ההכנסה – מדיי שנה הביטוח הלאומי מעדכן את סל ההכנסות (ניתן למצוא אות ובאתר שלהם) , שכן אדם סיעודי אשר משתכר ברמות גבוהות או מקבל קצבאות החל מסכום מקסימלי מסוים – לא יכול לקבל את הגמלה.
לגבי סעיף 2 חשוב להדגיש כי יש כאן השפעה על נושא של בחירת בית הדיור המוגן שכן לעיתים יעדיף גם אדם סיעודי להתגורר בבית דיור מוגן שאינו סיעודי ולהנות מגמלת הסיעוד.
אז איך אפשר להגיש את הבקשה.
על האדם הסיעודי או מי מטעמו להגיש את הטפסים הרלוונטיים אל המוסד לביטוח לאומי, ולבקש לקבל גמלת סיעוד בכדי להעסיק חברת סיעוד, לקבל מורצים סיעודיים, וכיו"ב. יש להגיש אישורים רפואיים, בדיקות, וכן אבחנה של פסיכוגריאטר. לאחר מכן תקבלו הזמנה לדיון ואולי גם בדיקה בבית שתקבע האם אתם זכאים.